PRP (Platelet Rich Plasma eller blodplättrik plasma) men även benämnd Dracula eller Vamyr behandling, är en bioföryngrande cellteknik som via tillväxtfaktorer i våra blodplättar livar upp hudens cellföryngring och produktion av kollagen och elastiska fibrer i huden. Hårbotten kan också behandlas med PRP för att återuppliva avtagande hårväxt.
Med hjälp av PRP behandling får man nytt liv i hud och hårbotten som i sin tur förnyar cellerna. Resultatet av behandlingen ger huden en ungdomligare, slätare och mer elastisk uppsyn.
PRP har i många år nyttjats inom idrottsmedicin och ortopedi och har under de  senaste åren börjat brukas inom estetiska behandlingar.

 

HUR FUNGERAR PRP?


Blodplättar (trombocyter) som är små blodkroppar och har i huvuduppgift är att hindra blödningar som uppstått i kroppens blodkärl genom att täppa igen de öppna sår som uppstår. Trombocyterna styr blodets koagulering så att ett kompletterande koagel bildas som i sin tur täpper igen det sår som skapats. Bland dessa tillväxtfaktorer finns stamceller som i sin tur bl.a. binder sig till blod-stamceller och upplivar dessa till att fortsätta växa och dela sig för att därmed föröka sig. I den ursprungliga (cellulära) hemostasen kommer proteiner från skadat kollagen i kontakt med blodplättarna. De aktiverade blodplättarna binds till kollagen och utsöndrar granulat vilket leder till frisättning av adenosintrifosfat och fibrinogen varvid vävnaden läker.
Med PRP får du en högre koncentration och aktivering av det ovannämnda tillväxtfaktorer.


HUR GÅR EN BEHANDLING TILL?

Behandlingen genomförs genom att man börjar med att ta en mängd blod från patienten, liknande ett vanligt blodprov. Därefter separerar man bort plasman och blodplättarna från blodet genom så kallad centrifugering. Blodplättarna och plastman placeras sedan i sterila rör med en stabiliseringsfaktor där de aktiveras. Denna plasma och blodplättar innehåller olika tillväxtfaktorer som ökar läkningsprocessen av skadad och åldrad hud. Slutligen injiceras plasman med blodplättarna i dem områden som önskas. Återhämtningen sker snabbt och utan problem efter avslutad behandling och behandlingen i sig tar mellan 30-45 min att utföra.


HUR MÅNGA BEHANDLINGAR ÄR NÖDVÄNDIGT?


Effekten av behandlingen varierar, oftast räcker det med 1-3 behandlingar/år. Och mellan behandlingarna är rekommendationen att det ska gå mellan 8-12 veckor. 
Det finns ingen riktig gräns för hur många behandlingar som kan genomföras. Ansvarig behandlare kommer att skapa en behandlingsplan baserat på kundens hudtillstånd och önskat resultat.

 

HUR SNABBT OCH VILKA RESULTAT KAN MAN FÖRVÄNTA SIG AV EN PRP-BEHANDLING?


i första stadiet kommer det ske en svullnad. Under de närmsta dagarna och veckorna befrias blodplättarnas tillväxtfaktor och pre-stamceller som ökar kollagenproduktionen och hudens struktur och ton förbättras successivt. Full förnyelse av kollagen tar upp till tre månader.


KAN ALLA HUDTYPER BEHANDLAS?


Ja, PRP-behandlingen passar på alla hud typer. 


HUR LÄNGE HÅLLER BEHANDLINGEN?


Behandlingsresultat varierar oftast beroende på patienten, men oftast varar det i upp till 18 månader. Genom att kontinuerligt upprepa behandlingen man kan bevara resultatet.


VILKA OMRÅDEN KAN BEHANDLAS? 

Alla andra delar av kroppen kan behandlas med vanligast är områdena nedan:


Huden omkring och under ögonen
Ansiktet i helhet


Kinder och haka


Käklinjen


Bröst och dekolletage


Händer och armar


Hårbotten 

VILKA BIVERKNINGAR KAN FÖRVÄNTAS?


Ytterst liten svullnad och rodnad i 12-24 timmar efter behandlingen. Mindre blåmärken kan förekomma efter nålen.

 

VARFÖR SKA JAG VÄLJA PRP?

Blodet tas av patienten som vid ett vanligt blodprov och därefter injiceras det igen på önskat område. Det finns inga risker med denna typ av behandling av bl.a. infektion, utbuktningar eller klumpar, risk för asymmetri eller allergi. Allt är naturligt och det är patientens egna blodplasma som används, det vill säga, inga kemiska ämnen.